Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Moszkva szerint a terroristákat segíti az EU tervezete

MTI
2004.04.09. 21:30
Oroszország szerint a terroristák malmára hajtja a vizet az EU által az ENSZ Emberjogi Bizottságában Csecsenföld ügyében benyújtott határozattervezet. Jurij Fedotov külügyminiszter-helyettes pénteken a nemzetközi terrorizmus elleni harccal ellentétesnek minősítette a tervezetet, és kifejezte reményét, hogy a genfi testület nem fogja elfogadni. A tervezet beterjesztése arra vall, hogy az EU-tagállamok kétségbe vonják az észak-kaukázusi politikai folyamat haladását - tette hozzá Fedotov orosz hírügynökségek szerint.

Az EU-tervezet elítéli az emberi jogok csecsenföldi megsértését, beleértve az emberrablásokat, igazságszolgáltatáson kívüli emberöléseket, kínzásokat, és felszólítja Moszkvát az elkövetők felelősségre vonására, valamint a nemzetközi segélyszervezetek és a sajtó szabad bejutásának biztosítására.

A tervezet ugyanakkor elismeri Oroszország jogát a terrorizmus és a bűnözés üldözésére a nemzetközi emberjogi normák betartásával. Egyben olyan békés politikai megoldást szorgalmaz, amely maradéktalanul tiszteletben tartja az Orosz Föderáció szuverenitását és területi integritását.