Benedek
-5 °C
5 °C

Tízezres tömeg tüntetett az örmény elnök ellen

MTI
2004.04.09. 21:45
Több tízezer tüntető követelte Robert Kocsarján örmény elnök lemondását pénteken Jerevánban. A becslések szerint mintegy 20 ezer résztvevő a népszavazási törvények megváltoztatását követelte, hogy ily módon kezdeményezhessenek bizalmatlansági szavazást a Kocsarján-kormányzat ellen. A tüntetést szervező két fő ellenzéki párt vezetői választási csalással, korrupcióval, az emberi jogok sorozatos megsértésével, valamint azzal vádolják az államfőt, hogy helytelen gazdaságpolitikát folytat.

A tüntetés résztvevői közölték, hogy a jövő héten is folytatják tiltakozásukat, mindaddig, amíg el nem érik céljukat. "Ez jó alkalom lenne az elnök számára, hogy civilizált módon lemondjon" - mondta Sztyepan Demircsán, az Igazság vezető ellenzéki tömörülés vezetője.

A tiltakozók annak ellenére vonultak az utcára, hogy a rendőrség nem adott engedélyt a megmozdulásra. A rendvédelmi szervek mindazonáltal nem avatkoztak közbe az esemény alatt. Az örmény alkotmánybíróság az elnök tavaly márciusi újraválasztását követően javasolta egy ilyen népszavazás egy éven belüli megtartását.