Benedek
-5 °C
5 °C

Száznál több sérült a tajvani tüntetéseken

MTI
2004.04.11. 11:18
Több mint százhúsz ember sebesült meg vasárnapra virradóra az elnökválasztás érvénytelenítését követelő tüntetők és a biztonsági erők összetűzéseiben Tajvanon.

Az ellenzék azzal vádolja Csen Suj-pien (Chen Shui-bian) elnököt, hogy közvetlenül a március 20-i választás előtt manipulálta a közvéleményt az ellene színleg elkövetett merényletkísérlettel. A vasárnap zárult vizsgálat egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta a gyanúsítást.

A mintegy 50 ezres tüntetés békésen kezdődött szombat este Tajpejben. A megmozdulást hivatalosan lezáró nagygyűlés után azonban körülbelül 1000 tüntető összeverődött az elnöki hivatal előtt és kövekkel, üvegekkel dobálták meg a biztonsági erőket. Néhányan megpróbálták a nagygyűlésre felállított emelvénnyel áttörni az épület köré vont védőkorlátokat, a tömegből állítólag egy gyújtóbombát is elhajítottak. Amikor a rendőrség vízágyúkat vetett be, a tüntetők összecsaptak a biztonsági erőkkel. A tömeget csak késő éjszaka sikerült szétoszlatni, 20 embert őrizetbe vettek.

Vasrudakkal, fadorongokkal és csúzlikkal 86 rendőrt sebesítettek meg a tüntetők, akik közül negyvenen sérültek meg - közölte vasárnap egy rendőrségi szóvivő. Az összetűzésekben több újságíró is sérüléseket szenvedett.