Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Annan: az ENSZ egyelőre nem tér vissza Irakba

MTI
2004.04.13. 19:47
Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint a fokozódó erőszak miatt a belátható időben a világszervezet nem tér vissza Irakba. A főtitkár kedden a sajtónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy még annak a kis ENSZ-küldöttségnek is nehézségei vannak, amely Lahdar Brahimi vezetésével a helyszínen folyat megbeszéléseket vezető iraki személyiségekkel, hogy milyen legyen a számukra is elfogadható ideiglenes kormány, amelyre az Egyesült Államok vezette koalíciós erők június 30-án átruházzák a szuverenitást.

Annan szavai szerint belátható időn belül a romló biztonsági helyzet, az emberrablások miatt nem lehet szó nagyobb ENSZ-jelenlétről Irakban. A főtitkár tavaly októberben vonta ki Bagdadból az ENSZ munkatársait, miután rövid időn belül két robbantásos merénylet is érte a világszervezet bagdadi központját.

Kofi Annan a június 30-ra kitűzött hatalomátadás időszerűségét firtató kérdésre válaszolva úgy ítélte meg, hogy nincs mit tenni, mivel az időpontot már régen kitűzték, és azt elfogadták az irakiak is, akik alig várják, hogy véget érjen a megszállás.