Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Kórházban a Mianmart uraló junta vezetője

MTI
2004.04.14. 15:19
Sürgős jelleggel kórházba szállították a Mianmart (Burmát) uraló katonai junta első számú vezetőjét, Than Shwe tábornokot, a Béke és Fejlesztés Állami Tanácsának elnökét - közölte külföldi tudósítókkal szerdán egy névtelenül nyilatkozó ranguni illetékes.

Arra nem tért ki, hogy megműtötték-e a 71 éves tábornokot. Mint mondta, Than csak annyit közölt családjával, hogy vakbélgyulladással vitték be egy ranguni katonai kórházba.

A külföld felé Khin Nyunt tábornok, miniszterelnök képviseli a katonai juntát, és rendszerint ő nyilatkozik a katonai vezetés nevében a burmai médiának is. Than Shwe, a hadsereg főparancsnoka visszavonultan él, nagyon ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, de burmai politika ismerősei szerint a háttérből ő mozgatja a szálakat, övé a legnagyobb tényleges hatalom az ázsiai országban. Már tizenkét éve áll Mianmar élén.

Hírek szerint ő az ország demokratikus átalakulásának legfőbb ellenzője, és ő áll ellen leginkább minden olyan kezdeményezésnek, amely legális szerepet akarna juttatni az ország politikai életében az Aung San Suu Kyi vezette ellenzéknek.