Béla
12 °C
27 °C

Kimerült a nagyhéttől II. János Pál

MTI
2004.04.14. 15:24
A húsvéti megerőltető szertartások után orvosi tanácsra kímélő hivatalos programokat tart II. János Pál pápa, aki szokásos szerdai általános kihallgatásán ezúttal még a katekizmust - keresztény tanítás - sem olvasta fel a Szent Péter téren összegyűlt sok ezernyi hívő és zarándok előtt.

Renato Buzzonetti, a pápa orvosa tanácsolta a megromlott egészségű Karol Wojtylának - aki május 18-án tölti be 84. életévét -, hogy a kimerítő nagyheti szereplések után kímélje magát, s tekintsen el a túlzott erőfeszítésektől, a katekizmus vagy homília felolvasásától.

II. János Pál ugyanakkor viszonylag jó fizikai állapotban jelent meg szerdai audiencián - ahol beszédét orvosi tanácsra nem olvasta fel -, nyolc különböző nyelven is üdvözölte a híveket - igaz, kissé fáradt, alig kivehető hangon.

Az elmúlt hónapokban nem ez az első eset, hogy a pápa nem olvassa fel szövegét. II. János Pál trónra lépésének negyedszázados jubileuma alkalmából, tavaly októberben is több esetben eltekintett az előre megírt szövegének, homíliájának felolvasásától, s tavalyi szlovákiai látogatása során is hasonló volt a helyzet.