Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nem mennek haza a francia újságírók

MTI
2004.04.14. 16:16
Párizsi hivatalos közlés szerint továbbra sincs hír a Bagdad közelében három napja elrabolt francia tévés újságíró sorsáról, a francia média azonban a kormány sürgetése dacára úgy döntött, hogy nem hívja haza iraki különtudósítóit.

Alexandre Jordanov, a Canal+ tévé 40 éves tudósítója vasárnap esett iraki fegyveresek fogságába a Bagdad környéki Hilla mellett. Operatőrét, Ivan Ceriexet elrablói másnap elengedték, a riporterről viszont azóta semmit nem tudni.

Renaud Donnedieu de Vabres kulturális miniszter szerdán újságírók kérdésére elismerte, hogy a kormány nem rendelkezik információkkal a tévériporter hollétéről és az emberrablók kilétét is homály fedi.

A párizsi külügyminisztérium és Jean-Pierre Raffarin kormányfő előző nap hivatalos felhívásban szólította fel Franciaország valamennyi Irakban lévő állampolgárát, haladéktalanul térjen haza. Mint elhangzott, ez idő szerint közel száz francia, diplomaták, üzletemberek, nemzetközi segélyszervezetek önkéntesei és újságírók tartózkodnak a közel-keleti országban.

A francia sajtószervek többsége a kormány kifejezett tanácsa ellenére amellett voksolt, hogy továbbra is a helyszínről tájékoztatja közönségét az iraki eseményekről.