Eleonóra
-1 °C
2 °C

Döntetlenre áll az osztrák az elnökválasztás

MTI
2004.04.14. 17:04
Szoros küzdelem várható az április 25-én tartandó osztrák államfőválasztáson, miután a legfrissebb felmérés szerint csaknem azonos a két jelölt támogatottsága.

A Gallup közvélemény-kutató intézet szerdán hozta nyilvánosságra Bécsben a legfrissebb adatait. Ezek szerint Heinz Fischer, a parlament alelnöke, az ellenzéki szociáldemokraták (SPÖ) jelöltje 42 százalékos, míg Benita Ferrero-Waldner külügyminiszter, a kormánykoalíció gerincét alkotó Osztrák Néppárt (ÖVP) jelöltje 40 százalékos támogatottságot élvez.

Az adatok azt mutatják, hogy az utóbbi hetekben jelentősen csökkent a két jelölt támogatottsága közötti különbség, amely az év eleje óta általában 7-8 százalékos volt Fischer javára. Szakértők úgy vélik, hogy a hibaszázalékok figyelembe vétele alapján jelenleg nehéz lenne pontos képet adni a két jelölt népszerűségéről.

Az elemzések eddig is azt mutatták, hogy több mint egymillió osztrák választó még nem döntötte el, kire adja a voksát a közvetlen elnökválasztáson. A Gallup friss felmérése megerősítette, hogy a választók 18 százaléka még nem döntött arról, kit szeretne a köztársasági elnöki székben látni. A válaszadók 68 százaléka azt állította, hogy már döntött.