Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Dél-Koreában megkezdődött a parlamenti választás

MTI
2004.04.15. 06:11
Megkezdődött a parlamenti választás csütörtökön Dél-Koreában, amely során a 35,6 millió szavazásra jogosult állampolgár elemzők szerint az előző törvényhozás által menesztett Ro Mu Hjon államfő sorsáról is dönt.

A választási csalással vádolt Ro Mu Hjon alkotmányos vádeljárással történő menesztését március 12-én szavazta meg a parlament, a döntést azonban még az alkotmánybíróságnak is jóvá kell hagynia. Ro Mu Hjon korábban közölte: egyfajta bizalmi szavazásnak tekinti az őt támogató pártok szereplését a parlamenti választáson.

A reformpárti elnök menesztése miatt - amelyet felmérések szerint minden tíz koreai közül hét ellenez -, politikai elemzők korábban arra számítottak, hogy a Ro Mu Hjont támogató Uri Párt kényelmes többséget szerez a 299 fős egykamarás törvényhozásban, ami növelhetné a Ro Mu Hjon hivatalába történő visszahelyezésére vonatkozó esetleges alkotmánybírósági döntés esélyét. Az Uri népszerűsége azonban a kampány során elkövetett melléfogások miatt visszaesett, és a választás előtt maga a párt úgy ítélte meg, hogy szoros versenyre van kilátás az ellenzéki konzervatív Nagy Nemzeti Párttal (GNP).