Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Ötszázan ünnepelték a hatvan éves Schrödert

MTI
2004.04.16. 20:11
Kilenc nappal a kerek évforduló után, pénteken ünnepelte 60. születésnapját a német kancellár mintegy 500 meghívott vendég jelenlétében. Gerhard Schröder április 7-én töltötte be 60. életévét, ám ragaszkodott ahhoz, hogy a nevezetes napot szűk családi körben, felesége és lánya társaságában tölthesse el Olaszországban. (Német sajtóhírek szerint a család Toscanában barangolt a múlt szerdai napon.)

A pénteki "utóünnepen" mintegy 500 vendég jelent meg, élükön Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A gratulálók között volt a baloldali érzelműnek számító Günter Grass Nobel-díjas író, Marius Müller-Westernhagen és Udo Lindenberg rockénekesek. A paletta másik felét képviselte Jürgen Schrempp, a DaimlerChrysler konszern elnöke és Franz Beckenbauer, a német labdarúgó szövetség alelnöke.

A politika szférájából Johannes Rau szövetségi elnök, Helmut Schmidt volt kancellár, valamint csaknem a teljes berlini kormány tette tiszteletét Schrödernél. A hannoveri belvárosban már a délutáni óráktól kezdve maximális rendőri készültség uralkodott. A helyi színházat idomított kutyákkal kutatták át a rendőrök, robbanóanyagot keresve (nem találtak semmit). A környező házak tetején mesterlövészek foglaltak helyet, a levegőben a rendőrsé helikopterei köröztek, bevetésre készen.

Az NSZK hetedik kancellárja ragaszkodott - amennyire lehet - a szerény külsőségekhez. Schröder azt is kikötötte, hogy a vendégek ne hozzanak neki ajándékot, hanem ehelyett adományozzák az ajándékra szánt pénzt valamely jótékony szervezetnek. Ajándék nélkül mégsem "úszta meg" a napot. A hannoveri rockegyüttes, a Scorpions például - amelynek énekesét, Klaus Meinét két évtizedes barátság fűzi az ünnepelthez - egy George Grosz festménnyel lepte meg a kancellárt.