Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Sikertelen hajsza szerb háborús bűnösök után

MTI
2004.04.18. 18:14
Két feltételezett háborús bűnöst próbált meg elfogni vasárnap a boszniai szerb rendőrség: a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) vádlottjait nem sikerült kézre keríteni, de az akcióban megölték a körözöttek fivérét.

A rendőrség a szerbiai határnál fekvő kelet-boszniai Visegrad városánál indított hajszát a hágai vádlottak után. Állig felfegyverzett álarcos elitrendőrök lezárták a várost, tüzetesen ellenőriznek minden gépkocsit, amely Visegradba érkezik vagy onnan távozik.

A rendőrség át akarta kutatni a két vádlott, Milan és Sredoje Lukic otthonát. A feltételezett háborús bűnösök nem voltak a házban, ennek ellenére ott lakó fivérük, Novica Lukic ellenállást tanúsított. Lövöldözés tört ki, Novica súlyosan megsebesült a tűzharcban, majd a kórházban belehalt sebesüléseibe.

Az 1992-95-ös boszniai háború lezárása óta a boszniai szerb hatóságok egyetlen hágai vádlottat sem adtak ki a törvényszéknek, míg a NATO-vezette nemzetközi békefenntartó haderő katonái 14 vádlottat fogtak el, és szolgáltattak ki Hágának. A vasárnapi akció volt talán az eddigi legkomolyabb tanújele annak, hogy Banja Luka együttműködni kíván Hágával, s többévi tétlenség után kész a vádlottak nyomába eredni.

Milan és Sredoje Lukic előkelő helyen szerepel a hágai körözöttek listáján. A két testvért emberiesség elleni bűntettek elkövetésével, boszniai muzulmánok elűzésével és meggyilkolásával vádolják.