Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Az antiszemitizmus terjedése és az izraeli-palesztin konfliktus

MTI
2004.04.18. 19:50
A világszerte terjedő antiszemitizmus, a zsidókat érő támadások, a zsidó szent helyeket érő vandál rongálások összefüggenek az izraeli-palesztin konfliktussal - állapította meg egy, antiszemita jelenségekkel foglalkozó csoport jelentésében. A mai antiszemitizmus és fajüldözés jelenségeivel foglalkozó, a tel-avivi egyetem mellett működő Stephen Roth intézet vasárnap közzétett jelentéséből kiderült, hogy 2002-ben világszerte 311 súlyos, antiszemita támadást hajtottak végre. 2003-ban ez a szám 360-ra emelkedett.

A jelentés kiemeli azt az öt országot, ahol különösen magas az ilyen megmozdulások száma. Ezek az országok: Franciaország, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Oroszország. Roni Stauber, az intézet munkatársa szerint az antiszemita bűncselekményeket Európában főként az itt élő és növekvő számú muzulmán közösségek fiatal tagjai követik el.

Az intézet munkatársának ez a megállapítása ellentmond az Európai Unió fajüldözés és idegengyűlölet jelenségeit ellenőrző csoportja véleményének, amely szerint a zsidókat ért támadások főként jobboldali fehér fiataloknak tulajdoníthatók.