Béla
12 °C
27 °C

Saron többé nem tűr a zsidóság elleni támadásokat

MTI
2004.04.18. 21:51
Esti megemlékezéssel kezdődött Izraelben vasárnap a hatmillió második világháborús zsidó holokausztáldozat emlékére évente tartott egynapos ünnepség. Jóllehet a háború vége óta már közel hat évtized eltelt, az izraeliekben még mindig élénken él annak hatása, hogy a zsidó nép számottevő részét a nácik legyilkolták, és az évforduló napján szinte kivétel nélkül minden izraeli zsidó részt vesz a megemlékezéseken.

Az ünnepség ezúttal is a zsidó mártírok emlékmúzeumában, a Jad Vasemben kezdődött fáklyagyújtással - hat auschwitzi túlélő lobbantott lángra egy-egy fáklyát, mindegyiket egymillió áldozatért. Erre az estére a szórakozóhelyek bezártak, a rádió- és tévéadók gyászzenét vagy a témához kapcsolódó műsorokat sugároztak, a zászlókat félárbocra eresztették.

A megemlékezés alkalmából a lakossághoz intézett üzenetében Ariel Saron miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael tanult a múltból, és többé nem tűr el támadásokat a zsidóság ellen.

Hétfőn folytatódik a megemlékezés Izraelben. Ennek keretében országszerte megszólalnak a szirénák, és két percre leáll a közlekedés is.