Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Törzsi csapatok üldözik az al-Kaida tagjait

MTI
2004.04.19. 10:53
Mintegy kétezer törzsi fegyveres üldözi az al-Kaida terrorszervezet tagjait és támogatóikat az afgán határ közelében fekvő pakisztáni törzsi területeken az iszlámábádi kormány által szabott keddi határidőig. A pakisztáni hatóságok április 20-ig adtak időt a helyi lakosságnak a dél-vazirisztáni térségben megbúvó terroristák kifüstölésére, illetve kiadására. A határidő lejárta után a kormányzat katonai akciót helyezett kilátásba.

A térségben a múlt hónapban mintegy hatvan fegyverest ölt meg és 163 gyanúsítottat vett őrizetbe a hadsereg. Március 16. és 28. között legalább 48 katona vesztette életét egy ottani hadműveletben. Pakisztáni tisztségviselők hétfőn bejelentették: törzsi csapatok felégették két olyan helyi lakos házát, akiket al-Kaida-tagok rejtegetésével gyanúsítanak. Helyi lakosok szerint a harcok jelenleg Vana település körzetében zajlanak.

A dél-pakisztáni hegyvidéki terület valószínűleg az Afganisztánból elmenekült tálibok és al-Kaida-tagok fő menedékhelye, sokak szerint itt bujkál Oszama bin Laden és Ajman az-Zavahiri, az al-Kaida két vezetője is.