Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az ausztrál titkosszolgálat tudott a bali merénylet előkészületeiről

MTI
2004.04.20. 08:44
Egy amerikai szakértői jelentés szerint az ausztrál titkosszolgálat tudott bizonyos információkat az indonéziai Bali szigeten készülő terrorakcióról, de rivalizálásból nem osztotta meg azokat a rendőrséggel.

Az amerikai Rand Corporation politikai kutatóintézet azt állítja, hogy az Ausztrál Biztonsági és Hírszerzési Szervezet (ASIO) azért tartott vissza egyes értesüléseket az ausztrál szövetségi rendőrségtől, mert féltékeny volt annak terrorizmus elleni tevékenységére. Az Ausztráliában kedden közzétett Rand-jelentés szerint helyi szakértők folyamatosan tájékoztatták a hírszerzést a Jemaah Islamiyah regionális terrorcsoport készülődéseiről, az ASIO azonban nem fordított kellő figyelmet az értékelésekre, a rendőrséggel való feszült viszony miatt pedig akadozott az információáramlás.

John Howard ausztrál miniszterelnök mindkét szervezetet védelmébe vette, mondván: az ASIO és a rendőrség szorosan együttműködött a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások után, a rivalizálás vádja pedig nem megalapozott. Az indonéziai Bali szigetén 2002. október 12-én elkövetett robbantásokban 202 ember halt meg, többségükben ausztrál és brit turisták. A terrorakciót az al-Kaida terrorhálózattal szoros kapcsolatot tartó Jemaah Islamiyah számlája írják a hatóságok.