Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Salvador és Dominika marad Irakban, Honduras kivonul

MTI
2004.04.20. 09:37
A spanyol parancsnokság alatt Irakban tevékenykedő salvadori és dominikai katonák mandátumuk kitöltéséig maradnak a térségben, annak ellenére, hogy a spanyol erők távozni készülnek onnan, Honduras viszont követi Madrid példáját, és a lehető leghamarabb kivonja egységeit - jelentették be a három ország magas rangú illetékesei hétfőn.

Madridban a hét végén döntöttek úgy, hogy megkezdik a spanyol csapatok kivonását Irakból. A Hádiszíjáért és Nedzsefért felelős dandárhoz tartozik a spanyol kontingens mintegy 1300 katonája mellett Salvador, Honduras és Dominika együttesen mintegy 1400 fős kontingense is. Dominika és Salvador kormányzata a hét elején úgy határozott, nem módosítják csapataik állomásoztatásának időrendjét. Ricardo Maduro hondurasi elnök viszont azt közölte, az ország közel 370 fős kontingense a lehető legrövidebb időn belül távozik Irakból.

A spanyol bejelentés nyomán egyébként számos ország megerősítette, hogy erőit továbbra is Irakban tartja. Silvio Berlusconi olasz kormányfő közleményt adott ki erről hétfő este Rómában. Mircea Geoana román külügyminiszternek személyesen Colin Powell amerikai külügyminiszter köszönte meg telefonon, hogy Bukarest a kontingens maradása mellett határozott.