Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Feltartóztatták a CNN forgatócsoportját Dimónánál

MTI
2004.04.20. 20:51
Az izraeli rendőrség kihallgatta kedden a CNN amerikai hírtelevízió forgatócsoportját, amely a dimónai atomerőműnél akart felvételeket készíteni Mordehai Vanunu bebörtönzött izraeli atomtudós szabadulásának előestéjén. Az amerikai tévéstábot az atomerőmű biztonsági szolgálata vette észre. Előzetes kikérdezésük után a forgatócsoport tagjait átadták az izraeli rendőrségnek.

A CNN izraeli képviselője közölte, hogy az újságírók nem akartak felvételeket készíteni a zárt létesítményről, véletlenül keveredtek tiltott területre. A kihallgatás után az izraeli rendőrség szabadon engedte a négy újságírót, lefoglalván a náluk lévő kazettát.

Mordehai Vanunut 1988-ban ítélték el, mert egy brit laphoz dokumentumokat juttatott el a nyilvánosság elé tárva, hogy Izrael képes nukleáris fegyverek gyártására. A Moszad, az izraeli biztonsági szolgálat Európából hurcolta vissza hazájába 1986-ban, és tárgyalását a nyilvánosság teljes kizárásával folytatták le. Vanunu, aki korábban a dimónai nukleáris központ alkalmazottja volt, annak idején hangoztatta, hogy tettével a nukleáris veszélyre kívánta felhívni a figyelmet a Közel-Keleten.