György
14 °C
24 °C

Alkotmányellenes a lengyel titkosszolgálati törvény

MTI
2004.04.20. 23:34
Alkotmányellenes az az előírás, amelynek alapján 2002-ben a lengyel titkosszolgálatok átszervezésekor több száz tisztet elbocsátottak, hirdette ki kedden ítéletét a lengyel alkotmánybíróság.

A Miller-kormány 2002 júniusában új titkosszolgálati törvényt fogadott el, melynek értelmében megszüntette az Államvédelmi Hivatalt, és helyében létrehozta a Belbiztonsági Ügynökséget, valamint külön a Hírszerzési Ügynökséget. Három ellenzéki párt véleménye szerint ez az intézkedés a titkosszolgálatok politikamentes jellegének felszámolását jelentette, a Miller-kormány lényegében "maga alá rendelte" őket, és ezért alkotmánybíróságon támadta meg a jogszabályt.

Kedden kihirdetett ítéletében a lengyel taláros testület többségi véleménnyel az ellenzék által megtámadott többi négy cikkelyt is alkotmányellenesnek nyilvánította, és utasítást adott arra, hogy év végéig a parlament javítsa ki a jogszabályt. A törvény legvitatottabb cikkelye felhatalmazta a két új titkosszolgálat vezetőjét arra, hogy a jogelőd szervezet tisztségviselőit gyorsított menetben elbocsássák. A két új szolgálattól egyhónapos felmondással hozzávetőleg 450 munkatársat küldtek el, közülük mintegy százan fellebbeztek a legfelsőbb bírósághoz. Az elbocsátottak közül 350-en vissza akarnak térni korábbi munkahelyükre, és az alkotmánybíróság határozata megnyitja az utat szándékuk érvényesítése vagy kártérítési igényük előtt.