Gerzson
-3 °C
3 °C

Tízezren tüntettek az örmény fővárosban az elnök ellen

MTI
2004.04.21. 21:27
Tízezres tömeg követelte Robert Kocsarján elnök lemondását és a korábban őrizetbe vett tiltakozók szabadon bocsátását szerdán az örmény fővárosban. A helyszínen tartózkodó újságírók becslése szerint 10-12 ezer ember vonult az utcákra, hogy részt vegyen az április eleje óta ismétlődő ellenzéki demonstrációkban.

A tüntetők mindenekelőtt új elnökválasztást követeltek. "Egy új, ezúttal igazságos elnökválasztás elengedhetetlenül szükséges az alapvető változásokhoz, és ahhoz, hogy valódi fejlődés mehessen végbe az országban" - mondta az ellenzéki Igazság Párt egyik vezetője. "Az országot nem kormányozhatja egyetlen ember" - tette hozzá Savars Kocsarján képviselő. Kocsarjánt - aki az elnöknek csak névrokona - egy április 12-én éjjel zajlott tüntetésen előállította és három napig őrizetben tartotta a rendőrség.

Az ellenzék több, szintén az április 12-i demonstráció alkalmával őrizetbe vett tüntető szabadon bocsátását, a főügyész és a védelmi miniszter menesztését és népszavazás kiírását követeli, amelynek tárgya egyben az elnökkel szembeni bizalmatlansági indítvány volna. "Április 13-a óta (...) rendőrállamban élünk, melyet a terror irányít" - mondta a város központjában összegyűlt tüntetők előtt Aram Szarkiszján ellenzéki pártvezető.