Piroska
-1 °C
5 °C

Ausztria: eljárások háborús bűnők gyanújával

MTI
2004.04.21. 21:57
Hamarosan eljárást indítanak Ausztriában hét személy ellen azzal a gyanúval, hogy náci háborús bűnök elkövetésében vehettek részt - jelentette be szerdán Bécsben az osztrák igazságügyi minisztérium.

A minisztérium tavaly szeptemberben a jeruzsálemi Simon Wiesenthal-központtól olyan listát kapott, amelyen 48 háborús bűnök miatt keresett személy neve szerepelt. A központ szerint a megnevezettek valamennyien Ausztriában élnek, és a II. világháború idején náci háborús bűnök elkövetésében vettek részt.

A szerdai bécsi bejelentés szerint az osztrák igazságügyi szervek megállapították, hogy a Wiesenthal-központ listáján szereplők közül 34 már nincs az élők sorában, közülük egyesek még a háború idején meghaltak. Négy személy létezéséről vannak ugyan adatok, de nem sikerült a nyomukra bukkanni, 3 személyről pedig semmiféle adatot sem találtak az osztrák archívumokban, egyebek között az egykori osztrák ellenállás dokumentációs központjában, valamint a németországi nyilvántartásokban. A hét megtalált személy ellen vizsgálatot indítanak.

A Wiesenthal-központ szerint a listán megnevezettek a II. világháború idején rendőri egységek tagjaiként főképp zsidók ellen követtek el háborús bűncselekményeket Kelet-Európában