Géza
-11 °C
-4 °C

Bulgária amerikai és lengyel segítséget kér Kerbelában

MTI
2004.04.24. 17:03
Katonai erősítést kért Bulgária az Egyesült Államoktól és Lengyelországtól az iraki Kerbelába a csapatait ért, szűnni nem akaró támadások nyomán, amelyek közül a pénteki egy bolgár katona halálához vezetett - adta hírül a szófiai sajtó.

Muktada asz-Szadr radikális síita vezető fegyveres hívei sokadszor intéztek támadást Bulgária 450 fős kontingense ellen, és szófiai illetékesek attól tartanak, hogy az ellenséges akciók sűrűsödni fognak a megbuktatott iraki vezető, Szaddám Huszein április 28-i születésnapja közeledtével.

A szófiai rádió szombaton Nikolaj Szvinarov nemzetvédelmi minisztert idézte, aki arról számolt be, hogy az ügyről tárgyalt a koalíciós partnerekkel, az Egyesült Államokkal és Lengyelországgal.

A miniszter elmondta másfelől, hogy intézkedéseket hoztak a bolgár katonák élelmiszer- és vízellátása biztonságának szavatolására, miután az ország olyan hírszerzési adatokhoz jutott, amelyek mérgezés veszélyére figyelmeztetnek.

December óta hat bolgár katona halt meg az iraki harcokban, heves belső vitákat kiváltva Bulgáriában a kontingens fenntartásáról. A szófiai kormány a lengyel parancsnokság alatt ténykedő bolgár katonák Irakban tartására tett ígéretet a Spanyolországból és máshonnan érkezett távozási bejelentések után.