Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

A külügyminisztert vagy a parlament alelnökét választják államfővé Ausztriában

MTI
2004.04.25. 11:12
Köztársasági elnökválasztás kezdődött vasárnap a több mint 8 milliós lélekszámú Ausztriában, ahol két jelölt közül választhatnak a szavazásra jogosultak.

A több mint 6 millió választásra jogosult 17 óráig adhatja le szavazatát a 13 ezer szavazóhelyiség valamelyikében Benita Ferrero-Waldner külügyminiszterre, a kormánykoalíció vezető erejét adó Osztrák Néppárt (ÖVP) jelöltjére vagy Heinz Fischerre, a parlament alelnökére, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SPÖ) jelöltjére. A közvélemény-kutatások szerint Fischer nagyobb győzelmi esélyekkel indul az elnökválasztáson Ferrero-Waldnernél, bár támogatottsági előnye nem olyan mértékű, hogy teljesen ki lehetne zárni a külügyminiszter asszony győzelmének lehetőségét. A parlamenti alelnök az idősebbek körében népszerűbb, míg a külügyminiszter a választók több mint 52 százalékát jelentő nők, valamint a fiatalok körében.

A közvetlen államfőválasztás a kormányerők és az ellenzék közötti megméretéssé változott, miután a parlamentben képviselt két kisebb párt közül az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezető politikusai - közöttük Jörg Haider volt pártelnök, karintiai tartományi elöljáró - Ferrero-Waldner, míg a zöldek Heinz Fischer támogatása mellett döntöttek.

Az osztrák választási bizottság szerint mintegy 100 ezren vesznek részt az elnökválasztás zavartalan lebonyolításában, amelynek első részeredményeit már délután közzéteszik. Az előrejelzések szerint a 18 évesnél idősebb osztrákok 70-80 százaléka élni fog szavazati jogával a köztársasági elnökválasztáson.