Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Észak Korea tagadja, hogy atomfegyvereket árul

MTI
2004.04.25. 11:12
Észak-koreai vezetők dühösen visszautasították azt az amerikai feltételezést, hogy Phenjan esetleg atomfegyvereket adna el terroristáknak, és segélyekért cserébe felajánlották az észak-koreai plutóniumalapú atomprogram befagyasztását - közölte egy Phenjanban járt amerikai kutató.

Selig S. Harrison, az egyik washingtoni kutatóintézet munkatársa a kínai fővárosban elmondta: az észak-koreai vezetők bírálták, hogy Dick Cheney amerikai alelnök április pekingi látogatásán azt sugallta, Phenjan esetleg atomfegyvert adhat el az al-Kaida terrorhálózatnak vagy más terrorszervezetnek. Pek Nam Szun észak-koreai külügyminiszter kijelentette, hogy országa elutasítja a terrorizmust, s Phenjan atomprogramja kizárólag Észak-Korea védelmét szolgálja - tette hozzá a kutató.

Phenjani vezetők elmondták Harrisonnak azt is, hogy hajlandóak lennének befagyasztani a plutóniumalapú észak-koreai atomprogramot, ami kiindulópontként szolgálhatna az atomprogram teljes felszámolása felé vezető úton.

A kutató megjegyezte: tárgyalópartnerei nem erősítették meg, hogy Észak-Koreának van-e másik, urániumalapú atomprogramja is. Pedig ez kulcsfontosságú kérdés az Egyesült Államokkal és a válság rendezésében érintett többi országgal folytatott tárgyalásokon. Phenjan eddig tagadta, hogy ilyen programot folytatna, az Egyesült Államok szerint viszont igenis létezik urániumalapú észak-koreai atomprogram.