Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Legmagasabb készültségben az izraeli hadsereg

MTI
2004.04.25. 15:45
Elrendelték a legmagasabb fokú riadókészültséget vasárnap az izraeli fegyveres erőknél, készülve a háborúban elesett izraelieknek emléket állító ünnepnapra, valamint a függetlenség napjára és az Euroliga férfi kosárlabdakupa négyes döntőjének tel-avivi mérkőzéseire.

A rendőrjárőröket, s a biztonsági intézkedéseket már korábban megerősítették, azután, hogy az izraeliek március 22-én megölték Ahmed Jaszin sejket, a Hamász palesztin ellenállási szervezet vezetőjét. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy legyen nagyon éber. Közben fenntartják a palesztin területek zárlatát.

A Hamász bosszút esküdött mind Jaszin sejk, mind utódja, az április 17-én szintén az izraeliek által kivégzett Abdelaziz ar-Rantiszi megölése után.

Az Emlékezés napja hivatalosan közép-európai idő szerint vasárnap 17.30 órakor kezdődik, és fél órával később az egész országban egy percre megáll az élet, megszólalnak a szirénák, majd másnap ünnepségeket tartanak a katonai temetőkben.

A zsidó állam létrehozásának 56. évfordulóján rendezendő ünnepségek hétfő este kezdődnek, a tel-avivi kosárlabda-mérkőzések pedig csütörtökön.

Palesztin fegyveresek kilőttek két Kasszám típusú, házi készítésű rakétát egy Gázai övezeti zsidó településre, és megrongáltak egy házat, amelynek két lakója könnyebben megsérült - közölte az izraeli rádió.