Benedek
-5 °C
5 °C

A kormányfő pártjának sikerét hozták a japán időközi választások

MTI
2004.04.26. 06:06
A vezető kormánypárt sikerét hozták a Japánban vasárnap tartott időközi választások: mind a három megüresedett alsóházi képviselői helyet sikerült megszereznie. Koidzumi Dzsunicsiro kormányfő és az általa vezetett japán Liberális Demokrata Párt (LDP) most először mérettette meg magát választásokon a japán állampolgárok áprilisi iraki túszdrámája óta.

A hivatalos választási eredmények tanúsága szerint könnyedén elnyert 3 mandátummal együtt az LDP-t immár 245 honatya képviseli a törvényhozás 480 fős alsóházában, az LDP vezette hárompárti kormánykoalíció pedig összesen 279 képviselővel rendelkezik.

A vasárnapi időközi választások eredménye megerősítette azokat az előzetes várakozásokat, amelyek szerint az LDP népszerűségének jót tett, ahogyan Koidzumi a túszdrámát kezelte.

Áprilisban öt japán polgári személyt raboltak el iraki ellenállók az arab országban. Közülük három japán fogvatartói túszaik kivégzésével fenyegetőztek arra az esetre, ha Tokió nem vonja ki a japán békefenntartó katonákat Irakból. Koidzumi nem hajlott meg az emberrablók követelései előtt. A túszok iszlám vallási vezetők közbenjárása nyomán végül kiszabadultak. A hazaérkezésük után készült közvélemény-kutatások szerint a japán választók kétharmada helyeselte, ahogyan Koidzumi a válságot kezelte, bár arról a távol-keleti országban már inkább megoszlanak a vélemények, hogy szükség van-e egyáltalán a japán katonák iraki jelenlétére.