Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Csernobilra emlékeztek Kijevben

MTI
2004.04.26. 06:06
Mintegy száz ember vett részt hétfőre virradóra az ukrán fővárosban a 18 évvel ezelőtti csernobili atomerőmű-katasztrófa áldozatai emlékének szentelt istentiszteleten. A kijevi megemlékezés résztvevői a szemerkélő esőben virágokat helyeztek el a mentési munkálatok után rövid idővel meghalt tűzoltók tiszteletére emelt emlékmű talapzatánál. Istentiszteleten emlékeztek az áldozatokra Szlavutics városában is, ahol a 2000-ben bezárt atomlétesítmény egykori alkalmazottai laknak.

A csernobili atomerőmű 4. reaktora 1986. április 26-án hajnalban robbant fel. Ez volt az atomenergia békés felhasználása során bekövetkezett legsúlyosabb baleset, amelynek következtében Európa nagy részét sugárszennyezés érte.

A hivatalos adatok szerint a robbanásban 31 ember vesztette életét. Nem hivatalos becslések szerint 1986 és 1990 között 25 ezer ember - katona és polgári személy - vesztette életét, akiket a baleset után a helyszínre vezényeltek különböző mentési munkálatok elvégzésére, köztük a reaktor fölé emelt betonszarkofág felépítésére. A fertőzött területről a balesetet követő napokban több mint 130 ezer embert telepítettek ki.