Gerzson
-3 °C
3 °C

Rendkívüli intézkedések a SARS ellen

MTI
2004.04.26. 12:12
Rendkívüli szűrésekkel és 470 esetleg fertőzött ember karanténba helyezésével próbálják megakadályozni a kínai hatóságok az atípusos tüdőgyulladás (SARS) járványának továbbterjedését.

- Különösen indokolt ez az óvatosság most, amikor milliók kelnek útra a hét végén, hogy a május elsejei ünneppel összefüggő hosszabb munkaszüneti időszakot kihasználva, felkeressék távol élő rokonaikat - mondta hétfőn Csu Csing-seng, a kínai egészségügyi miniszter helyettese. Közölte: Peking utasította a helyi egészségügyi hatóságokat, hogy léptessenek életbe különleges intézkedéseket a repülőtereken, vasútállomásokon és kikötőkben a hosszú ünnepen utazó lakosok járványügyi szűrésére. (Kínában egyhetes ünnepségsorozat fűződik május elsejéhez.)

Az tette szükségessé az óvintézkedést, hogy nemrégiben újra felütötte a fejét ez a kór a kínai fővárosban, Pekingben; eddig négy esetet jeleztek, az egyik páciens belehalt a betegségbe. Megfigyelésre karanténba helyeztek mindenkit, aki az utóbbi időben szorosabb kapcsolatba került a négy fertőzött személlyel. Csu megígérte malajziai sajtóértekezletén: Peking nem ismétli meg tavalyi baklövését, ezúttal nem fogja hosszasan titkolni, ha nagyobb SARS-járvány ütne ki a területén. A kínai miniszterhelyettes a délkelet-ázsiai, a dél-koreai, a japán és a kínai egészségügyi hatóságok vezető szakembereinek értekezletén vesz részt Malajziában.