Emőke
-4 °C
9 °C

Holocaust-múzeum lesz Mussolini villájából

MTI
2004.04.27. 13:03
Holokauszt-múzeum lesz Benito Mussolini egykori olasz fasiszta diktátor római villájából, amely nem messze található a városi zsidó temetőtől és katakombáktól. Walter Veltroni római főpolgármester a múzeum létrehozásának hírét az olasz felszabadulási emlékünnepségeken jelentette be a hét végén, hangsúlyozva, hogy az új emlékhely a holokauszt olaszországi áldozatainak emléke előtt tiszteleg majd.

A Róma történelmi központjának közelében fekvő Villa Torlonia, Benito Mussolini volt rezidenciája az olasz főváros zsidó mártírjainak, a fajüldöző törvények áldozatainak állít majd emléket - közölte a főpolgármester. Mussolini fasiszta diktatúrája közel két évtizedig tartott Olaszországban, s az 1938-as zsidótörvények alapján emberek ezreit deportálták náci haláltáborokba. A kétezer, haláltáborokba elhurcolt római zsidó polgár közül alig száz maradt életben.

Az új római holokauszt múzeum - csaknem kétezer négyzetméteres kiállítóterén - jelentős audiovizuális anyagot láthatnak majd a látogatók. A tervek szerint Steven Spielberg amerikai rendező filmjeiből, továbbá a második világháború idején a náci megszállók által elkövetett római bűncselekményekről is számot ad a vetített filmanyag. Riccardo Pacifici, a római zsidó hitközség szóvivője az új emlékhely kapcsán azt emelte ki, hogy az a holokauszt minden áldozatának, így a cigány üldözötteknek és az olasz partizánoknak és ellenállóknak is emléket állít.