György
14 °C
24 °C

Zarkavi 'keserű jövőt' ígér Jordániának

MTI
2004.04.30. 10:48
Egy iszlámbarát internetes honlapon közzétett üzenetben az al-Kaida terrorszervezet neves tagja pénteken megfenyegette a jordániai hatóságokat, hazugsággal vádolva őket egy korábbi merényletterv kapcsán.

Az Abu Muszab az-Zarkavinak tulajdonított hang, amelynek valódiságát még nem erősítették meg, a szemére veti Ammánnak, hogy a hétfői hírrel azt a "látszatot akarta kelteni, mintha a jordániai népet terroristák fenyegetnék, így próbálva meg leplezni a titkosszolgálat rút arcát".

A hang figyelmezteti az ammáni kormányt, amellyel "még van elszámolni valónk", hogy "a jövő igen keserű lesz" a számára. Zarkavit úgy tartja számon az amerikai hírszerzés, mint az al-Kaida legkiválóbb biológiai és vegyifegyver-szakértőjét. Az Irakban harcoló amerikai egységek parancsnoksága tízmillió dolláros vérdíjat tűzött ki a jordániai születésű terrorista fejére.

Hétfőn este a jordániai hatóságok bejelentették, hogy vegyifegyveres merényletet hiúsítottak meg a hírszerzés ammáni székháza ellen. Az al-Kaidának tulajdonított terv megvalósulása esetén több tízezer ember vesztette volna életét a kiáramló mérgező gáz hatásától.