Valér
4 °C
8 °C

Újabb összecsapások voltak Berlinben

MTI
2004.05.02. 02:27
Autonómoknak nevezett anarchista rendbontók a munka ünnepe alkalmából utcai csatákat provokáltak szombaton este Berlinben. Az autonómok és a rendőrök csatározásának helyszíne Berlin Kreuzberg kerülete volt, amely a város újraegyesítése előtt Nyugat-Berlinhez tartozott.

A sötétség beálltával néhány száz, arcát elfedő autonóm rátámadott a rendőrökre, kövekkel és palackokkal dobálta meg a rendfenntartókat. Berlinben körülbelül 9 ezer rendőrt tartottak készenlétben, számítva arra, hogy a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is lesznek rendbontások.

Az atrocitások központja a kreuzbergi Heinrich tér volt, ahol a rendőrök vízágyúk bevetésével oszlatták szét a tömeget. Előzőleg az autonómok szeméttároló konténereket gyújtottak fel, utcaköveket szedtek fel. A Heinrich tér környékét a rendőrség lezárta.

A rendőröket, akik kezdetben védőpajzs és gumibotok nélkül vonultak fel, a kőzápor átmenetileg visszavonulásra kényszerítette. A támadó tömeg szétoszlatására könnygázt is bevetettek. Kirakatok törtek be, egy buszmegálló megsemmisült.

Szombatra virradóra Berlin Prenzlauer Berg kerületében fiatal anarchisták támadtak rendőrökre, a 61 sebesültből 58 rendőr volt. A berlini randalírozások során előállított személyek számát több mint százra becsülik.