Bernadett
-2 °C
4 °C

Tüntetők ír rendőrökkel tűztek össze Dublinban

MTI
2004.05.02. 10:24
Vízágyúkkal oszlatta fel az ír rendőrség az Európai Unió bővítését ünneplő uniós csúcstalálkozót megzavarni próbáló anarchista tüntetők megmozdulását Dublinban. A beszámolók szerint ezer-kétezer globalizációellenes tüntető vonult fel szombaton az ír főváros központjában. A tüntetők megközelítették a dublini Phoenix parkot, ahol Mary McAleese ír elnökasszony rezidenciája is található.

A tüntetők kemény magja a rendfenntartók figyelmeztetése ellenére megpróbálta áttörni a pajzsos, gumibotos rohamrendőrök által emelt kordont. A felvonulók üvegekkel és kövekkel dobálták meg a rendőröket; a szembenálló felek között dulakodás támadt, majd a rohamrendőrök vízágyút vetettek be a tömeg feloszlatására. Szemtanúk szerint legalább két tüntetőt őrizetbe vettek, és több rendőr is megsebesült a csetepaté során. Az ír televízió kommentárja szerint az Ír Köztársaságban most először vetettek be vízágyút.

A rendbontásoktól, illetve esetleges terrorcselekményektől tartó ír hatóságok nagy erőket vezényeltek ki a csúcstalálkozó biztosítására: a 11 ezer fős ír rendőrség mintegy ötezer tagja, valamint több mint 200 katona ügyelt a szombaton nulla órától 25 tagúra bővült Európai Unió vezetőinek és Dublin lakosainak a biztonságára.