Valér
4 °C
8 °C

Polgárháború kapujában Grúzia

MTI
2004.05.03. 17:37
Aszlan Abasidze adzsár vezető hétfőn teljesíthetetlennek nevezte Mihail Szaakasvili grúz elnök előző esti ultimátumát, amelyben tíz napot adott az önállósult régióban létrehozott milíciák leszerelésére. "Tíz nap alatt fizikailag lehetetlen lefegyverezni a köztársaságot" - mondta Abasidze a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hozzátéve, hogy "háborút vár különböző formákban, például különleges hadművelet formájában".

Grúzia moszkvai nagykövete tagadta, hogy a tíznapos határidő ultimátum lenne, de nem zárta ki Abasidze letartóztatását, ha nem engedi vissza Adzsáriát a grúz alkotmány kebelébe. Konsztantin Kemularia az Eho Moszkvi rádióban megvádolta az adzsár vezetőt: "állami bűnözőkkel, köztük bérgyilkosokkal veszi körül magát, akik felrobbantják a hidakat, és szétkergetik a demonstrációkat".

Batumiban valóságos ostromállapot uralkodott médiajelentések szerint. Milicisták járőröztek, ellenőrző torlaszokat emelve a főutakon. Ezzel egy időben diákok tüntettek és engedetlenségi bizottságokat alakítottak, követelve az adzsár vezetők lemondását. Az élelmiszerek és közszükségleti cikkek árai felszöktek az autonóm köztársaságban.