Klaudia
-4 °C
2 °C

Amerika megosztja az elopott útlevelek adatait az Interpollal

MTI
2004.05.04. 06:42
Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy adatokat szolgáltat az Interpolnak a mintegy 400 ezer elvesztett, vagy ellopott amerikai útlevélről annak megakadályozása érdekében, hogy az okmányokat esetleg terroristák használhassák.

Washingtoni illetékesek hétfőn közölték, hogy az ügyben konzultációk folynak az Interpollal, az információkat a terrorizmus elleni harc jegyében, az Egyesült Államoknak védelmében osztják meg.

A tájékoztatás szerint nem kitöltetlen, hanem az amerikai hatóságok által kiállított útlevelekről van szó, amelyeket tulajdonosaik elvesztettek, vagy ellopták tőlük.

Az Interpol főtitkára, Ronald Noble úgy nyilatkozott, hogy a legtöbb ország nem tájékoztatja a lyoni székhelyű nemzetközi szervezetet az ellopott, vagy elvesztett útlevelekről. Az Interpol adatbázisa 1,1 millió eltűnt útlevél sorozatszámát rögzíti, ebből a 189 ezernek kitöltetlenül kelt lába. A bianco útlevelek jelentik a legnagyobb kockázatot.

A 181 tagország közül mindössze 39 szolgáltat adatokat eltűnt útlevelekről. Az új, Internet-alapú, kódolt hálózat már 96 országot köt össze a Lyonnal. A sorozatszám betáplálásával pár másodperc alatt kideríthető, hogy az okmány lopott-e. Az adatbázist eddig 47 ország használta csupán. Az Interpol főtitkára szerint az ilyen fokú érdektelenségre nincs mentség.