Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megölték a kasmíri szakadárok vezérét

MTI
2004.05.06. 17:01
Az indiai rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy megölte a legjelentősebb kasmíri muzulmán szervezet, a Hizbul Mudzsahedin vezetőjét egy Szrinagarban lezajlott összecsapásban.

A Hizbul Mudzsahedin a legfőbb fegyveres szeparatista szervezet, amely Dzsammu és Kasmír államban küzd Újdelhi kasmíri fennhatósága ellen. A festői szépségű himalájai területet fél évszázada osztották fel India és Pakisztán között. A szeparatista szervezet azért harcol, hogy a muzulmán többségű Kasmír indiai fennhatóság alatt lévő részét csatolják az ugyancsak muzulmán Pakisztánhoz.

Az indiai rendőrség közlése szerint Abdul-Rasídot, alias Gázi Sahabuddint a szakadár lázadókkal kirobbant összetűzésben ölték meg Szrinagarban, Dzsammu és Kasmír állam nyári fővárosában. A szeparatisták elleni műveletet a helyi és a szövetségi rendőrség együtt hajtotta végre.

A főparancsnok 14 éves kora óta harcolt a szeparatisták soraiban, és a hatóságok által legkeresettebb szeparatista vezető volt a térségben.

Dzsammu és Kasmír államban, amely India egyetlen muzulmán többségű állama, 1989 óta tart a muzulmán szeparatisták lázadása, amely ellen az indiai hatóságok keményen fellépnek. Tizenöt év alatt az erőszakos cselekményeknek hivatalosan negyvenezer halottjuk volt, de a szomszédos Pakisztán és a lázadók szerint ennek kétszeresét is elérte az áldozatok száma.