Szilárda
0 °C
6 °C

Nagy erejű robbanások Bagdadban

MTI
2004.05.10. 06:12
Nagy erejű robbanások döreje hallatszott vasárnapról hétfőre virradóra Bagdadban, miközben amerikai katonai repülőgépek húztak el az iraki főváros fölött.

A robbanásokról beszámoló szemtanúk nem tudták megnevezni a detonációk eredetét. Hivatalos források egyelőre nem erősítették meg robbanásokról szóló híreket.

Megfigyelők utaltak arra, hogy az amerikai légierő gépei olykor éjszakai bombázásokat hajtanak végre a Bagdadban telepített iraki nehéztüzérségi állások ellen. A koalíciós haderő illetékesei hétfő hajnalig nem tettek említést katonai műveletről.

Ezeket a detonációkat megelőzően Bagdad egyik, főként külföldi vállalkozók által lakott szállodája előtt egy pokolgép lépett működésbe. A robbanás a hotel bárját rongálta meg. A helyiségben tartózkodó hat személy, britek és nepáliak megsebesültek- közölte a Four Seasons szálló egyik alkalmazottja. Azt nem tudni, hogy sérüléseik mennyire súlyosak. Irakban számos magáncég alkalmaz nepáli biztonsági őröket.

Más értesülések szerint a sérültek száma nyolc, és közülük kettő amerikai. Vasárnap Bagdadban tizenkilenc síita milicista vesztette életét az amerikai hadsereg katonáival folytatott különböző összecsapásokban, amelyekben további kilenc iraki, köztük hat polgári személy is meghalt. Mark Kimmit amerikai dandártábornok vasúrnapi sajtóértekezletén elmondta: a nap folyamán az iraki fővárosban a Muktada asz-Szadr radikális síita vezetőhöz hű milicisták négy alkalommal vívtak harcot amerikai erőkkel.