Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Az iraki háborút és a cinizmust bírálta a búcsúzó Mandela

MTI
2004.05.10. 14:31
Az iraki háborút és a cinizmust bíráló beszéddel búcsúzott el hétfőn a közélettől Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök, az apartheid elleni küzdelem vezéralakja. A fokvárosi parlamentben mondott búcsúbeszédében dicsérettel emlegette hazája sikereit a több emberfajta által közösen lakott demokrácia kialakításában, s a világ számára ebből fakadó ösztönző erőt ellentétbe állította a cinizmussal, amit az iraki háború hozott magával. A Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű államfőjeként éppen tíz éve hivatalába iktatott Mandela figyelmeztetett ugyanakkor, hogy az ország sikerét csak az garantálja, ha megnyerik a csatát a szegénység, a munkanélküliség és az AIDS-betegség ellen.

A politikus kitért az iraki háborúra, amelyet mindig is elítélt. "Azt látjuk, hogy két vezető demokrácia, a szabad világ két vezetője egy olyan háborúba sodródott, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete nem hagyott jóvá. Azt látjuk, hogy az erős országok - mind demokráciák - miként manipulálják a nemzetközi testületeket a szegényebb fejlődő nemzetek kárára" - mondta.

Nelson Mandela idén júliusban tölti be a 86. évét, és egyre törékenyebbnek tűnik. Most bejelentette, hogy ez az utolsó felszólalása a törvényhozásban, s munkatársai is megerősítették, hogy nagyon határozottan le akarja csökkenteni közéleti tevékenységét.