Alfréd
-3 °C
3 °C

A cseh rendőrség kihallgatta a volt külügyminisztert

MTI
2004.05.10. 21:41
A cseh rendőrség közvagyon elleni bűntett kapcsán kihallgatta ki hétfőn Jan Kavan volt külügyminisztert, az ENSZ-közgyűlés egykori elnökét. Az 57 éves Jan Kavant tanúként hallgatták ki abban az ügyben, amikor egy, a cseh külügyminisztérium tulajdonát képező moszkvai luxusingatlant jóval a piaci ár alatt adtak bérbe, közölte Milan Siska, a korrupcióellenes részleg felelőse.

Kavan három egykori munkatársa, ma szociáldemokrata képviselők, szintén érintett az ügyben, rájuk 5-től akár 12 évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak. Kavan, aki 1998 és 2002 között a cseh diplomáciát irányította a korrupciós ügyben való minden közreműködését tagadta. Volt kabinetfőnökét, Karel Srbát tavaly nyolc év börtönbüntetésre ítélték, mert a vád szerint meg akarta öletni Sabina Slonkovát, a Dnes című lap oknyomozó újságírónőjét, aki leleplezte moszkvai üzelmeit.

Az újságírónő a moszkvai Cseh Házról írt sorozatában kiderítette: a szállodát és vendéglőt a külügyminisztérium úgy adta ki egy magáncégnek, hogy a bérleti szerződés megkárosította az államot. A magáncéget Stanislav Brei, a külügyminisztérium egy volt magas rangú tisztségviselője alapította. A cseh államnak közel 450 ezer eurós veszteséget okozó "bérleti szerződést" Karel Srba készítette és Jan Kavan szignálta.