Géza
-11 °C
-4 °C

A szlovák kommunisták kivonnák a csapatokat Irakból

MTI
2004.05.11. 14:03
A szlovák parlamenti ellenzékhez tartozó kommunisták kitartanak azon követelésük mellett, hogy rendeljék haza az Irakban tartózkodó szlovák katonákat.

Az előző rendszer közvetlen jogutódjának számító Szlovákia Kommunista Pártja (KSS), amely a rendszerváltás után tizenhárom évvel szerzett ismét parlamenti pozíciót, jelezte, hogy a 82 főből álló szlovák műszaki alakulat és a 20 ember alkotta felderítő osztag hazarendelésére tett indítványát a kedden elkezdődött májusi ülésszakon kívánja előterjeszteni.

Elemzők szerint várható, hogy a KSS követelése több ellenzéki párt soraiban is támogatókra talál, de az is valószínű, hogy a kormányhoz tartozó Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) is hasonló álláspontra helyezkedik. Vladimír Palko kereszténydemokrata belügyminiszter a televízió nyilvánossága előtt már kimondta: hiba volt szlovák katonákat küldeni Irakba.

Szinte biztos, hogy a KDH komplex jelentésben számoltatja el a kormányt az Irakban tartózkodó szlovák katonák biztonságával kapcsolatos kérdésekről, kiküldetésük okairól, annak részletes körülményeiről, nemkülönben arról, hogy meddig maradnak Irakban.