Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Két orosz túszul ejtettek Bagdadban

MTI
2004.05.11. 14:26
A moszkvai külügyminisztérium kedden megerősítette, hogy fegyveresek Bagdad mellett megölték az orosz Interenergoszervisz cég egyik erőművi szakemberét, két másikat pedig túszul ejtettek.

Az orosz szolgáltató cég szakembereinek autóját még hétfőn érte a támadás Latifia településnél, amikor visszatértek az iraki fővárostól délre lévő hőerőműből, amelynek helyreállításán dolgoztak. Egy iraki testőr megsérült.

A múlt hónap közepén már elrabolták az Interenergoszervisz nyolc erőműszerelőjét, de fogvatartóik 17 óra múltán szabadon engedték őket, miután kiderült, hogy orosz alkalmazottak.

Az első túszejtés után orosz óriásgépeken gyorsan hazaszállítottak Irakból a csaknem ötszáz orosz, ukrán és más szovjet utódállambeli polgárt, de mintegy háromszázan - az orosz külügyminisztérium intelme ellenére - saját felelősségükre maradtak: zömmel éppen az Interenergoszervisz szakemberei.

Az orosz tárca akkor jelezte, hogy az evakuálást felújítják, ha az iraki helyzet még jobban elfajul. Az Interenergoszervisz pedig közölte, hogy szakembereinek kimentéséről tárgyal a bagdadi orosz nagykövetséggel és az iraki energiaügyi minisztériummal.