Valér
2 °C
8 °C

Szélsőbaloldali szervezet robbantott a nyári olimpia helyszínén

MTI
2004.05.13. 15:17
A Forradalmi Harc elnevezésű szélsőbaloldali csoport vállalta magára a múlt szerdán elkövetett athéni robbantásokat, egyúttal nem kívánatosnak nevezte az augusztusi olimpiára a görög fővárosba érkező látogatókat. A csoport egy hosszú közleményt juttatott el a Pontiki című hetilaphoz, amelyben - az AFP szerint - többek között ez állt: "a nemzetközi tőke valamennyi képviselője, a világ zsoldos gyilkosai, továbbá kormányzati illetékesek, valamint az olimpiára látogató gazdag külföldi turisták egyformán nemkívánatosak Athénban".

Elemzők szerint a szervezet klasszikus antiimperialista nyelvezetet használ, amely emlékeztet az olyan mostanra gyakorlatilag felszámolt szélsőbaloldali csoportok korábbi megnyilatkozásaira, mint a November 17. vagy a Népi Forradalmi Harc. A múlt szerdán három időzített pokolgép robbant Athénban egy rendőrőrsnél. A detonációk csak anyagi kárt okoztak, személyi sérülés nem történt.

"Görögország erőddé változtatása, a NATO segítségül hívása, külföldi titkos ügynökségek jelenléte és tevékenysége a lehető legvilágosabban rávilágít arra, hogy a játékok kapcsán egyáltalán nem ünnepről van szó, mint ahogy azt a szervezők szeretik hangoztatni, hanem igenis háborúról" - áll a csoport közleményében. A Forradalmi Harc korábban is követett el robbantásos merényleteket, sőt, állítólag már ez előtt, március 15-én is eljuttatta üzenetét az egyik lapnak, amely azonban azt "politikai okok miatt jegelte".