Klaudia
-3 °C
3 °C

Megtámadták Zoran Djindjic nővérét

MTI
2004.05.16. 13:10
Két ismeretlen férfi megtámadta Zoran Djindjic meggyilkolt szerb miniszterelnök nővérét, és ismeretlen eredetű injekciót fecskendezett belé - jelentetta vasárnap reggel a belgrádi sajtó. A nyugdíjas orvos Gordana Djindjic-Filipovicra szombat késő este saját otthonában támadt rá két férfi, a Belgrádtól nyolcvan kilométerre délre fekvő Valjevo melletti Belosevac faluban. A támadók ismeretlen eredetű injekciót fecskendeztek bal felkarjába, s óva intették attól, hogy erről értesítse a rendőrséget, mondván "csak figyelmeztetésről" van szó. A belgrádi B92 rádió szerint a támadók arra figyelmeztették az asszonyt, hogy kiírtját egész családját, ha a bíróság elítéli a Djindjic-merénylet elsőrendű vádlottját, Milorad Lukovic Legiját. Az asszony támadás után állítólag elvesztette eszméletét, és férje talált rá.

A tavaly március 12-én meggyilkolt szerb miniszterelnök nővérét a támadás után a valjevói kórházba, majd onnan a belgrádi katonaorvosi akadémia klinikájára szállították. Az orvosok szerint Gordana jól van, de egyelőre kórházban tartják, mert nem sikerült kideríteni, hogy milyen injekciót fecskendeztek belé. Boris Tadic, a Demokrata Párt elnöke az éjszaka folyamán Valjevóba sietett, felszólította a rendőrséget és a titkosszolgálatot, hogy haladéktalanul fogja el a Djindjic-család tagjait fenyegető személyeket, és szavatolja a meggyilkolt miniszterelnök rokonainak biztonságát. "Becstelen dologról van szó, nem találok szavakat, hogy elmondjam, mit gondolok azokról, akik asszonyokat támadnak meg, kiváltképpen egy meggyilkolt ember családjának hozzátartozóját" - mondta Tadic.

A belgrádi Blic című lap csütörtökön adott hírt arról, hogy az elmúlt napokban ismeretlenek telefonon kétszer is megfenyegették Gordanát, és kétszer betörtek Djindjic édesanyja, Milica Djindjic prokupljei házába. A történtek után Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök és Dragan Jocic belügyminiszter személyesen tett ígéretet arra, hogy "megvédik" a Djindjic-család tagjait.