Emőke
-4 °C
9 °C

Behatoltak Kerbelába az amerikai tankok

MTI
2004.05.16. 13:21
Rövid időre behatoltak vasárnap délelőtt az Irakot megszálló koalíció harckocsijai Kerbela síita szent városba. A mintegy 15 harckocsi egészen Huszein és Abbász imámok mauzóleumáig jutott, addig a körzetig, ahol Muktada asz-Szadr síita radikális vezető fegyveresei, a Mahdi Hadsereg harcosainak állásai vannak. Megjelenésük pánikot keltett a mintegy félezer fős civil tömegben, az emberek a város egyik vallási elöljárója, Mohammad Taki Modaraszi ajatolláh, az Iszlám Akció Szervezete felhívására készültek békés tüntetésre a megszállás ellen, a vérontás megállításáért. "Éljen Szadr, az amerikaiak hitetlenek hadserege" - skandálta a tömeg és megindult a harcjárművek felé, amelyek röviddel ezután kivonultak a körzetből.

A városban vasárnapra virradóra 13 iraki sebesült meg a koalíciós erők és a síita milicisták közti összetűzésekben. Közben újabb támadást hajtott végre a Mahdi Hadserege Násziríjában a koalíciós erők ideiglenes hatósága (CPA)épülete ellen, miután betörtek a mellette lévő kórházba. Katonai források szerint az olasz kontingens és 40 Fülöp-szigeteki biztonsági őr által védett főhadiszállás körül "igen bonyolult a helyzet." Az ostromlott épület védőinek kiadták a parancsot, hogy ne viszonozzák a támadók tüzét, nehogy iraki civileket találjanak el a kórházban. Legutóbb pénteken este érte támadás a násziríjai koalíciós központot, nem sokkal azután, hogy Muktada asz-Szadr "szent háborút" hirdetett a városban. Két síita milicista meghalt, amikor megtámadtak egy amerikai menetoszlopot Nedzsefben - közölte egy amerikai szóvivő. Az iraki harcosok a város északi határánál törtek rá a konvojra, de az amerikai katonák viszonozták a tüzet, két milicistát megöltek, kettőt megsebesítettek.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási vezetője "szégyentelennek, szörnyűnek és ostobának" nevezte vasárnap az iraki síita szent városok elleni amerikai támadásokat. "Nyilvánvaló, hogy a muzulmánok és az iraki és a világ síitái nem maradhatnak csendben" - jelentette ki Hamenei az iráni állami tv-ben sugárzott beszédében.