Valér
4 °C
8 °C

Orosz túszokat engedtek szabadon Irakban

MTI
2004.05.17. 16:37
Elengedték a két orosz túszt Irakban. A moszkvai külügyminisztérium is megerősítette hétfőn az Interenergoszervisz egy hete elrabolt két erőművi szakemberének szabadon bocsátását.

Alekszandr Gorgyijenkót és Andrej Mescserjakovot (akik a Bagdadtól 40 kilométernyire délre lévő Muszajib erőművének helyreállításán dolgoztak) Bagdad déli peremén engedték el. Iraki fegyveresek múlt hétfőn ugyenezen a környéken rabolták el őket, s a támadás során egyik társukat megölték.

A múlt hónap közepén már elrabolták az Interenergoszervisz nyolc erőműszerelőjét, de 17 óra múltán elengedték őket, miután kiderült, hogy orosz alkalmazottak.

Az első túszejtés után orosz óriásgépeken sebtében hazaszállítottak Irakból csaknem ötszáz orosz, ukrán és más szovjet utódállambeli polgárt, de az Interenergoszervisz 340 orosz szakembere saját felelősségére maradt. A második túszdráma hatására azonban éppen hétfőn még 119-en hazarepültek közülük egy chartergéppel.

Oroszország határozottan ellenezte az Egyesült Államok katonai intervencióját, ma pedig a szuverenitás iraki kézbe való minél gyorsabb és teljesebb visszaadását követeli, továbbra is kizárva katonák Irakba küldését.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft