Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Belgiumban megkezdték a biometrikus útlevelek kiadását

MTI
2004.05.17. 20:04
Belgiumban megkezdték hétfőn a legmodernebb technikával készült, még az eddiginél is biztonságosabb, immár mikrocsipet is tartalmazó útlevelek kiosztását: az első 15 darabot Louis Michel külügyminiszter adta át tárcája munkatársainak.

A mikrocsip lehetővé teszi, hogy az útlevél digitális formában tárolja tulajdonosának adatait: nem pusztán fotóját, nevét, születési idejét és a többi hasonló, szokásos ismertetőjegyeket, hanem az úgynevezett biometrikus adatokat is, például digitális ujjlenyomatát, vagy szemének íriszét. Már keddtől kétszáz további ilyen útlevelet osztanak ki a belga külügyminisztérium dolgozói között, az átlagemberek pedig a jövő év elejétől juthatnak majd hozzá. Szakértők szerint Belgium - amely 2003-ban már eleve elnyerte a legbiztonságosabb útlevélnek járó Interpol-elismerést - ezzel újból az első lett Európában, ezúttal a biometrikus útlevelek bevezetése terén.

Az Európai Unióban is napirenden van a biometrikus adatokat rögzítő, új típusú útlevél közös bevezetése, de egyelőre nincs döntés arról, hogy az új úti okmány mit tartalmazzon, s hogy mikortól kell minden államban ilyenekkel felváltani a régi típusú útleveleket

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft