Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az EU-bizottság kijevi képviseletének őrei rálőttek a zöldek híveire

Index
2004.05.17. 20:24
Az Európai Bizottság kijevi képviseletének őrei azért nyitottak tüzet hétfőn az Ukrajnai Zöldek Pártjának (PZU) híveire Kijevben, mert feltételezték róluk, hogy terrorcselekményre készülnek.

A belügyi közlés szerint az őrök feltételezték, hogy az Európai Bizottság épületénél megjelent fiatalok esetleg robbanóanyagot akarnak a szemben lévő épület mellvédjén lévő fal repedéseibe helyezni. Az ügyeletes megállásra szólította fel a zöldpárt híveit, de csak káromkodást és fenyegetőzést hallott válaszul. Ezután az őrség figyelmeztető lövést adott le. A fiatalok ezt követően gépkocsijukhoz szaladtak, amellyel az őrök felé hajtottak. Erre az őrség kénytelen volt tüzet nyitni rájuk. A közlemény - amely szerint gumibevonatú lövedéket alkalmaztak az épület őrei - úgy fogalmazott: az őrök jogszerűen jártak el.

Marina Bondarenko, a PZU sajtótitkára korábban elmondta: négy társuk megközelítette a képviseletet, hogy a vele szemben álló épület falára felírják: Schengeni Nagy Fal. Így akarták kifejezni egyet nem értésüket az Európai Unió Ukrajnával szemben alkalmazott politikájával. Marina Bondarenko kijelentette: az Ukrajnai Zöldek Pártja törvénytelennek tartja az őrök fellépését, hozzátéve, hogy a párt vezetése az ügy kapcsán a rendfenntartó szervekhez fordul.