Alfréd
-3 °C
3 °C

Nem lehetnek donorok a melegek az USA-ban

MTI
2004.05.20. 20:50
A homoszexuálisok és a kábítószerrel élő személyek ezentúl nem lehetnek donorok az Egyesült Államokban működő spermabankokban.

Az Egyesült Államok táplálkozásügyi és gyógyszerészeti hivatala (FDA) által elrendelt új szabályok értelmében a spermabankok donorjainak a jövőben nyilatkozniuk kell nemi irányultságokról.

Az FDA május 25-én életbe lépő szabályozása az emberi szövetet és sejteket összegyűjtő szervezetek számára kötelezővé teszi, hogy kérjenek nyilatkozatot adományozóiktól egyebek mellett arra nézve, hogy homoszexuálisok-e, vagy fogyasztanak-e kábítószert. Igenlő válasz esetén a jelentkezőket el kell utasítani.

Az FDA álláspontja szerint például a spermabankok számára egészségügyi szempontból kockázati tényezőt jelent, ha az adományozó az adomány megtételét megelőző öt éven belül homoszexuális kapcsolatot tartott fenn.

A véradás és a szervadományozás már egy ideje ugyanezen szabályok szerint történik - érvelt az FDA az új, bevezetésre váró szabályozás mellett. A rendelkezést az amerikai homoszexuálisok szervezetei hevesen bírálták.