Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Észak-Korea békeszerződést akar az USA-val és Dél-Koreával

MTI
2004.05.21. 08:50
Békeszerződést akar kötni Észak-Korea az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával a jelenleg érvényes fegyverszünet helyett, hogy megszűnjön az észak-koreai atomprogram okozta válság - adta hírül pénteken egy dél-koreai újság.

Han Szong Rjol, Észak-Korea ENSZ-képviselőjének helyettese a Jungang Ilbo című lap szerint egyszersmind megbélyegezte az Egyesült Államoknak azt a tervét, hogy átszervezi dél-koreai csapatait, felkészítve őket egy Észak-Korea elleni megelőző támadásra. A diplomata szerint egy ilyen támadás azt eredményezné, hogy kitör egy második koreai háború. Az észak-koreai elképzelés szerint a békeszerződést egyszerre kellene aláírnia és garantálnia valamennyi félnek, amely katonai erővel van jelen a Koreai-félszigeten - mondta Han egy telefoninterjúban.

Az 1950-1953-as koreai háború fegyverszünettel ért véget, nem pedig békeszerződéssel, így a két Korea jogilag még mindig háborúban áll egymással. A két szembenálló felet egy senki földje választja el egymástól, amely a világ legszigorúbban őrzött országhatára.