Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Orbán az autonóm, Európába integrált Székelyföldért

MTI
2004.05.22. 21:38
Magyarországnak, mint európai uniós tagállamnak azon kell munkálkodnia, hogy valamennyi szomszédja minél előbb az EU tagja lehessen, s hogy az addigra autonómmá váló Székelyföld egyben önálló eurorégió legyen - mondta szombaton Székelyudvarhelyen Orbán Viktor volt miniszterelnök, a Fidesz-MPSZ elnöke.

Orbán Viktor Szász Jenő polgármester meghívására a székelyudvarhelyi Emlékezés Parkja avatóünnepségén vett részt. E helyen tizenhárom mellszoborból álló szoborparkot rendeztek be a város főterén, ahol mostantól kezdve Csaba királyfi, Szent László, Hunyadi János, Fráter György, Báthory István, Bethlen Gábor, II. Rákóczi Ferenc, Wesselényi Miklós, gróf Bethlen István, Bem József, Nyírő József és Kós Károly bronzban megörökített alakját láthatják, a tizenharmadik alkotás a "Vándor székelyt" ábrázolja.

Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta, a magyar nemzet történelmének "mitikus alakjairól" van szó, de az igazi hős a tizenharmadik, az ismeretlen székely, aki a mindennapok munkájával alakította a történelmi folyamatokat. A politikus a múlt alakjait felidézve egyben a jelen problémáiról és a jövőről is beszélt. Minden lehetőséget meg kell ragadni a határon átívelő újraegyesítés előnyeinek kiaknázására az Európai Unió keretein belül - mondta Orbán Viktor, aki szerint a teljes magyarság újraegyesülése az unión belül olyan ünnepnap lesz, melyet az emberek hosszú éveken át végzett szívós munkája emel majd a magasba. Ebben az Európában a magyarságnak meg kell keresnie saját helyét, ki kell vennie részét a közös munkából, mert különben örök kívülálló marad - mondta Orbán.

Székelyföldet is várják az Európai Unióba - mondta a Fidesz-MPSZ elnöke, hangsúlyozva: mivel az unió valójában a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítésének az eszköze, a mai unió még csonka. Hiszen a teljes magyar nemzetnek Európa részévé kell válnia, nemcsak az egyik felének - tette hozzá. Magyarországnak mint európai uniós tagállamnak azon kell dolgoznia, hogy valamennyi szomszédja minél előbb az EU tagja lejessen. Ez a nemzet érdeke. Ha ez így lesz, minden esély megvan arra, hogy az addigra már autonóm Székelyföld egyben önálló eurorégió legyen Székelyudvarhely központtal - hangoztatta Orbán Viktor.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft