Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Megkezdődött az elnökválasztás Berlinben

MTI
2004.05.23. 13:25
Megkezdődött vasárnap a Németországi Szövetségi Köztársaság kilencedik elnökének megválasztása Berlinben.

A feladattal megbízott 12. szövetségi közgyűlés eredetileg 1206 tagból állt: a parlamenti alsóház (Bundestag) 603 képviselőjéből, valamint a tartományokban kiválasztott 603 elektorból. Időközben azonban elhunyt Anke Hartnagel szociáldemokrata (SPD) képviselő, s vasárnap is hiányzott egy SPD-szavazó.

Vasárnap délben Wolfgang Thierse, a Bundestag elnöke a Reichstag átalakított üléstermében üdvözölte a megjelenteket, s rövid nyitó beszédében kitért arra is, hogy a közvetlen elnökválasztás mellett is szólnak megfontolandó érvek.

A német elnököt öt évre választják, s még egyszer jelöltetheti magát. A poszttól búcsúzó jelenlegi elnök, Johannes Rau nem élt ezzel a lehetőséggel.

Vasárnap két jelölt szállt versenybe az államfői posztért: a 61 éves Horst Köhler, az ellenzéki kereszténypártok és liberálisok közös jelöltje, aki márciusi jelöléséig a Nemzetközi Valutaalap igazgatója volt. A szociáldemokraták és a zöldek női jelöltet, Gesine Schwan politológust, az Odera menti Frankfurt Európa-egyetemének rektorát indították a küzdelembe.

Az ellenzéki pártok delegáltjai tizenkilenccel többen vannak, mint amennyi az abszolút többséghez szükséges, ezért Köhler az esélyes.