Géza
-12 °C
-4 °C

Bezárják Tádzsikisztán utolsó zsinagógáját

MTI
2004.05.25. 14:15
Heves tiltakozást váltott ki a tádzsikisztáni zsidó közösség körében, hogy egy kormánydöntés értelmében lebontanák az ország utolsó zsinagógáját és helyén a köztársasági elnöki hivatalnak otthont adó épületegyüttest emelnének. A város vezetése több lehetséges helyszínt is kijelölt egy új imaház építésére Dusanbe külvárosában, azonban a zsidó közösség ragaszkodik a főváros központjában található zsinagógához. Emellett attól tartanak, hogy a vallásos épület lerombolása antiszemita érzelmeknek adhat tápot az muzulmán többségű országban, mondta kedden Abe Dávid Gurevics, Közép-Ázsia főrabbija, aki a dusanbei zsinagóga sorsáról folyó tárgyalásokat a közösség részéről vezette.

Érvelésük szerint egy új épület emeléséhez hiányoznak az anyagi eszközeik. Mindemellett a város külső részén létesítendő imahely túlságosan messze esne a mára amúgy is megfogyatkozott közösség hagyományos városrészétől, és különösen megnehezítené vallásuk gyakorlását az ortodox zsidók számára, akik szombati napokon tartózkodnak a közlekedési eszközök használatától.

A közép-ázsiai országból több ezer zsidó vándorolt ki a szovjet uralom alatt, majd az annak összeomlását követő és a polgárháborús években. Számuk a fővárosban 280-ra, országosan pedig 480-ra csökkent.